Raya Haji
Kami membesar di Cochrane, KL. Tapi secara keseluruhannya kami bertuah sebab
sempat merasai suasana rewang, raya yang meriah, gathering keluarga
ramai-ramai. Zaman ni, bagi sesetengah orang raya haji adalah cuti yang
biasa-biasa je, lepak-lepak kat rumah depan tb. Tapi kami memang terbaik
Raya Aidiladha takkan seri tanpa ketupat umi, rendang & kuah kacang opah
chu, ayam masak kurma, nasik impit (paling kacang-g kedai,beli yang jenama NONA
ke..tak pun ADABI,rebus..TARAAAA…siapJ)
Apapun tahun ni, lain macam sikit meriahnya. Siap ada dodol, trifel, homemade
cokelat khas air tangan Aunty Rosita. Malam raya lagi kami yang kat rumah ni
tak tau kene sampuk apa, buat tiga jenis kek.
kek oren-atas permintaan umi
kek vanilla + kek cokelat- atas permintaan ramai
Semua kek-kek ni tak sempat nak diabadikan dalam handphone.
Yang sempat snap, gambar kak $u buat tapai. Jujurnya tapai ni makanan
orang-orang tua je kot. Macam ramai je generasi sekarang tak pandai nak makan,
apatah lagi nak buat. Resipi kak su paling mudah lagi simple. Kami guna beras
pulut 1 kilo (sekilo 4 engget) dan ragi. Seketul ragi 70 sen je. Kak $u beli
borong dari kawannya kat Sekinchan, dapat la discount jatuh seketul 60 sen. Mak
aih..kalau difikirkan, canggihnya la teknologi penapaian nenek moyang kita.
Campuran dua bahan ni je dah boleh
dapat hasil fermentation ----à TAPAI
![]() |
Makhluk Tuhan bernama ragi/yeast |
Mula-mula beras yang sekilo tu dibasuh. Jumpa ulat hitam geli-geli tu buang.
Dah bersih tos guna penapis dan bubuh dalam loyang. Step paling kritikal, masa
nak bubuh air-sebab tak reti nak agak sukatanya. Tapi kak $u cakap air dia lagi
sedikit dari nak masak nasi biasa. Jadi pandai-pandai la nak mengagak.
Teknik mengukus menjadi pilihan kak $u. Sebenarnya kalau nak
masak dalam periuk nasi pun tak ada hal. Tapi, bagi mengelakan kerak yang
melecehkan, gaya mengukus ni lagi berkesan. Kami guna dua loyang untuk sekilo
beras. Saiz loyang = muat masuk dalam alat pengukus.
Lepas dah siap kukus. Sejukan dulu pulutnya. Kalau nak cepat sejuk dengan suhu
yang sekata, boleh la di gembur-gembur pulut tu.Tapi kak $u prefer kalo dia
sejuk sendiri tanpa proses gembur menggembur. Suhu yang tinggi boleh membunuh
yeast dalam ragi tu.
![]() |
Gembur-mengembur |
Kisah RAGI. Ragi ni kalau kita simpan dalam tempoh yang
lama, warnaya boleh bertuka kehitaman. Tapi jangan risau, ragi hitam masih
boleh digunakan dan masih mampu menjalankan proses penapaian
<fermentation>. Ragi dalam bentuk ketulan tu perlu la dilumatkan jadi
bentuk serbuk dan diratakan ke seluruh pulut. Biasanya seketul ragi sesuai
untuk sekilo ke 5 kilo beras pulut. Errmm..lagi satu, terdapat dua jenis ragi.
1) yang tak perlu tambah gula
-ragi yang macam kami guna ni tak perlu
tambah gula.Tanpa gula tambahan, tapai yang terhasil tetap manis.
2) perlu ditambah gula
-kalau jenis yang ni, memerlukan
gula tambahan. Kalau tak tambah gula, tapai yang terhasil tak berapa nak manis.
![]() |
Stock ragi kak $u |
Masa nak beli ragi, Tanya dulu tukang jualnya jenis ragi. Teknik untuk tabur ragi, Style kak $u guna
penapis. Penapis teh pun ok aje. Masa lumatkan ragi, gosok-gosokan ragi tu pada
jaring-jaring penapis. Jadi, ragi yang betul-betul halus akan jatuh, yang
ketul-ketul akan kekal dalam jaring penapis. Ratakan ragi ke seluruhan bahagian
permukaan tapai. Untuk impak maksimum, terlangkupkan tapai dari loyang ke
dulang dan ratakan ragi. (So, surface and bottom part of pulut got ragi-ayat melayu~~~sebati)
![]() |
Proses tabur ragi atas pulut |
Ini adalah gambar pulut yang beragi.Tapi tak dapat nak bezakan
pon-ragi=putih.pulut =putih
![]() |
ragi+pulut=putih je |
Pulut beragi ni boleh la packing
dalam bekas comel-comel dan dibiarkan 2-3 hari untuk proses penapaian
<fermentation>. Kesan-kesan proses penapaian ni boleh dilihat dengan mata
kasar seperti pulut tu jadi berair, bau masam dan pulut jadi lebih lembik dari
asal. Sesetengah orang leih suka biarkan proses penapaian berlaku dalam satu
bekas besar, lepas 2-3 hri baru packing masuk dalam bekas kecil-kecil. Kami kat
bando sikit ni, hanya mampu guna bekas plastik je la. Kalau kat area kampong
biasanya guna daun pokok getah, pisang dan sewaktu dengannya untuk bungkus
tapai.
Selain beras pulut, beras biasa
pun boleh dignakan untuk menghasilkan tapai. Tapai dari beras biasa ni juga
menjadi salah satu bahan bagi menghasilkan apam. Masa buat tapai ni dengan kak
$u macam-macam petua opah chu kasi. Antaranya, masa proses buat tapai kene
senyum sentiasa, tak boleh bercakap & gaduh-gaduh, jangan buat masa period,
tapai ni mesti diselimutkan masa simpan, bubuh cili debgan pisau masa simpan
tapai…hohohoho..penuh pantang larang.
Tapai ni paling best kalau makan lepas 2-3 hari.kalau lebih dari tempoh tu,
tapai akan lebih berair dan masam.Ermm..sekilo pulut yang kami guna tu, dapat
la dalam 38 bekas. Sebenarnya kami pon tak sangka atok kami yang mamak pon suka
makan tapai. (kami melayu lebih cket..:p). Kami singgah rumah atok hantar dalam
12 bijik. Tak sangka pulak mami-mami+mamu-mamu pon suka. Lepas ni boleh la nak
buat banyak-banyak. Masa nak balik, atok kasi laddu. Happy sangat..lama tak
makan laddu. Jangan Tanya kami nama laddu ni.huhu..kami pandai makan je.hihihi
![]() |
Laddu=pemanis mulut |
![]() |
Laddu oren :manis + berlemak rasanya |
![]() |
Takot nak makan sebab besar sangat |
No comments:
Post a Comment